Digitale auto-inbraak lastig te vergoeden
Eigenaren van auto’s met slimme technologie zoals een contactloze sleutel, worden steeds vaker het slachtoffer van geavanceerde autodiefstal. Deze nieuwe vorm van criminaliteit laat geen braaksporen achter, waardoor het voor verzekeraars lastig is om uit te keren.
Met behulp van een contactloze sleutel kan een auto van het slot gehaald worden, als de sleutel maar dicht genoeg in de buurt van de auto is. Daarnaast kan de auto met hetzelfde signaal van de sleutel worden gestart. Autodieven maken gebruik van dit signaal, door het op te vangen in de buurt van bijvoorbeeld een huis en het te zenden naar een medeplichtige bij de betreffende auto. De auto kan hierdoor worden leeggeroofd, zonder dat de dieven enige braaksporen aan de buitenkant van het voertuig achter hoeven te laten. Deze techniek groeit sterk in populariteit en overstijgt zelfs de hoeveelheid ingetikte autoruiten.
Verzekeraars niet verplicht om uit te keren zonder braaksporen
Verzekeraars zijn tot op heden niet verplicht om uit te keren wanneer er aan de buitenkant van het voertuig geen braaksporen worden aangetroffen. Hier kwam een reiziger bijvoorbeeld op pijnlijke wijze achter, nadat er was ingebroken in zijn huurauto. De reiziger gaf aan slachtoffer te zijn geworden van een digitale inbraak en voor €4.500 euro aan schade te hebben geleden. Verzekeraar Interpolis weigerde dit bedrag uit te keren, omdat er geen braaksporen te vinden waren. De geschillencommissie van het financiële klachteninstituut Kifid besloot Interpolis vervolgens in zijn gelijk te stellen.
Verzekeraars zijn echter niet altijd onbuigzaam. Sommige verzekeraars zijn bereid om elk geval persoonlijk te bekijken en de klant te vertrouwen. Wanneer er dan alsnog wordt uitgekeerd, kan er bij wijze van spreken gesproken worden van een gunst.
Nieuwe maatregel in 2020
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft inmiddels de eisen van zijn Keurmerk Voertuigbeveiliging aangescherpt. Op 1 juli 2020 wordt er een extra maatregel voor alle auto’s die open kunnen met een contactloze sleutel ingevoerd. Hierbij kunt u denken aan een tweede startonderbreker of een aangepast autoalarm. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan contactloze sleutels met een bewegingsmelder, die zichzelf op non-actief kunnen zetten. Hierdoor moet de kans om slachtoffer worden van deze geavanceerde digitale diefstal aanzienlijk worden verkleind.
Diefstalpreventie noodzakelijk
Wanneer er toch een diefstal met een contactloze sleutel heeft plaatsgevonden, is het belangrijk dat er zo snel mogelijk aangifte wordt gedaan. Daarbij is het noodzakelijk dat beide originele sleutels en het eigendomsbewijs bij de aangifte worden getoond. Een woordvoerder van verzekeraar ASR benadrukt dat het voor huidige eigenaren van contactloze sleutels belangrijk is om nu al te investeren in een stuurslot of een startonderbreker.
Voertuigen met slimme technologie bij Auto Nol
Bent u bezitter van een auto met een contactloze sleutel en wilt u advies over het beveiligen van uw auto? Dan bent u van harte welkom in de werkplaats van Autobedrijf Auto Nol. Onze ervaren technici worden regelmatig bijgeschoold, zodat zij altijd op de hoogte zijn van de meest recente beveiligingsmogelijkheden. Ook wanneer u op zoek bent naar een veilige occasion met slimme technologie, bent u bij ons aan het juiste adres. In onze showroom vindt u namelijk een breed assortiment met goed onderhouden occasions en een scherpe prijs- en kwaliteitsverhouding. Graag tot ziens!