Milieuzones, tolvignetten, Europa, Buitenland, Auto

Milieuzones en Tolvignetten in Europa

De zomervakantie staat voor de deur en je wilt met de auto naar het buitenland. Informeer vooraf dan goed naar de geldende milieuzones en tolvignetten in Europa. Zomaar wegrijden met een blikje muntgeld of credit card om de tol of milieusticker te betalen, is meestal niet meer afdoende. Je loopt het risico op vertraging tijdens de reis, een hoop gedoe of zelfs een (fikse) boete!

Maar wat heb je dan nodig aan (tol)vignetten? En mag je zomaar een grote stad inrijden? In veel Europese landen gelden milieuzones waarvoor je verplicht een sticker of vignet moet aanschaffen. Gaat de reis naar Zwitserland of Oostenrijk? Koop dan van te voren alvast een Tolvignet. Dit bespaart je lange wachtrijen aan de grens of eventueel een boete als je geen geldig tolvignet achter de voorruit hebt. De tolvignetten voor Zwitserland en Oostenrijk kun je eenvoudig online kopen bij de ANWB. In landen als Frankrijk en Italië kun je nog wel ouderwets tol betalen bij een tolpoortje, al kun je dat tegenwoordig ook automatisch laten afschrijven met een zogenaamde Tolbadge.

Tolbadge

Voor het gemak kun je dus ook een tolbadge aanschaffen die je achter de voorruit van je auto plaatst. Zodoende hoef je niet te stoppen en kun je bij de tolpoortjes met een gele letter T langzaam doorrijden. De verschuldigde tol wordt dan automatisch afgeschreven van je rekening. Ook deze tolbadge is verkrijgbaar op de website van de ANWB en kan gebruikt worden voor de tol in Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje en Kroatië.

Milieu Vignet of Milieu Sticker

In Duitsland hebben veel steden een milieuzone waar een milieusticker of milieuvignet verplicht is. Daarnaast hebben sommige straten of wijken een verbod op bepaalde diesel- of benzinevoertuigen. Een milieuzone wordt in Duitsland een Umweltzone genoemd. Om in zo’n zone te mogen rijden heb je een Umweltplakette nodig. Dit is een gele of groene sticker. Milieuzones zijn in steden met borden aangegeven. De milieusticker voor Duitsland kun je bijvoorbeeld ook online bestellen bij de ANWB.

Steden met een milieuzone zijn onder andere: Berlijn, Bonn, Bremen, Darmstadt, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden en Wuppertal.

De meest actuele informatie voor Duitsland is te vinden op deze Duitse website.

Milieuzones Frankrijk

Ook Frankrijk kent inmiddels milieuzones in grote steden. Denk aan Parijs, Lyon, Grenoble, Reims, Straatsburg, Toulouse, Nice, Marseille, Aix-en-Provence, Montpellier, Saint-Etienne en Rouen . Bezoek je een van deze steden met de auto, regel dan vooraf een milieusticker. Een milieusticker voor Franse steden kun je alleen in Frankrijk bestellen bij deze Franse Overheidsinstantie . Veel mensen vinden deze website best ingewikkeld, klik dan hier voor een Nederlandstalige uitleg.

Uitstoot en EURO-klasse

Voor de meeste milieustickers of vignetten moet je de CO2-uitstoot en EURO-klasse van je auto invullen. Deze kun je vinden op het kentekenbewijs (groene kentekencard) of op de website van het RDW.

Hulp nodig?

Vind je het nou lastig of kom je er niet uit welke EURO klasse je auto heeft, ga dan gerust even langs bij Vakgarage Auto Nol dan helpen wij je graag!