Pas op voor het uitdrogen van uw ruitenwissers
Na een lange periode van hitte en droogte gaat het deze week in Nederland, als het goed is, weer regenen. Maar is uw auto daarop voorbereid? Het kan namelijk zo zijn dat uw ruitenwissers tijdens de hoge temperaturen en het droge weer zijn uitgedroogd. Hoe u dit kan ontdekken en/of oplossen ontdekt u in dit artikel. U wilt er immers niet pas achterkomen wanneer u op de weg in een regenbui terecht komt en u zodoende in een gevaarlijke situatie terecht komt.
Onderdelen ruitenwisser
Uw ruitenwisser bestaat uit drie verschillende onderdelen, de motor, de arm en een rubberen strip (ofwel de wisserbladen). Deze strip kan op zijn beurt ook weer bestaan uit drie verschillende materialen, namelijk: gewoon rubber, rubber met grafiet en silicoon. De laatste optie gaat het langst mee, houden de ruit het schoonst en bevriezen niet zo gemakkelijk als de reguliere rubberen wisserbladen. Toch wordt aangeraden om ook deze om de 12 maanden te vervangen. Een silicone ruitenwisser gaat dus ongeveer een jaar mee. Sommige ruitenwissers geven zelf aan wanneer het tijd is om vervangen te worden. Dat kunt u dan zien door middel van een slijtage-indicator. Mocht dit niet het geval zijn, is het ook makkelijk te zien of te horen aan de ruitenwisser zelf. Deze toont dan kleine scheurtjes of is erg hard geworden, waardoor deze gaat piepen of stuiteren.
Gevaar defecte ruitenwissers
Wanneer het einde van de levensduur in zicht is, laat de ruitenwisser meestal strepen op uw voorruit achter. Het kan zelfs zo zijn dat er op bepaalde stukken helemaal geen water meer weg wordt weggeveegd. Hierdoor kan er een waas op de voorruit ontstaan, waarmee het lastiger wordt om door de ruit heen te kijken. Dit kan, zoals u zich ongetwijfeld voor kunt stellen, voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen. Ook is het, zoals reeds aangegeven, vaak op te merken aan de geluiden die de ruitenwisser produceert. Deze zal namelijk gaan piepen, stuiteren of rammelen. Bij een flinke bui hoort een ruitenwisser geen geluid te maken, gebeurd dit wel is het aan te raden deze te vervangen. Wanneer u dit niet doet, kan het rubber in het ergste geval loslaten en kunnen er krassen in de ruit ontstaan.
Naast dat een defecte ruitenwisser een gevaar voor uzelf en andere weggebruikers kan zijn (er is namelijk twee keer zoveel kans op een ongeluk bij regen) bestaan er natuurlijk ook boetes voor. Op ondeugdelijke ruitenwissers staat een boete van maar liefst €140,- en slecht zicht door uw voorruit kan zelfs oplopen tot een boete van €360,-!
Onderhoud aan uw auto bij Auto Nol
Controleer dus voor dat u de weg op gaat even uw ruitenwissers op uitdroging. Zijn ze aan vervanging toe? Maak dat direct even een afspraak in onze werkplaats. Is uw auto toe aan een onderhoudsbeurt? Zowel bij een kleine als grote beurt worden de ruitenwissers nagekeken. Zo bent u er altijd van verzekerd dat u veilig de weg op kunt!