Tips voor veilig autorijden in de herfst
Nu de klok een uur is teruggezet en de herfstvakanties voorbij zijn kunnen we er niet meer om heen. Het is herfst. Dat was het officieel al vanaf 21 september, maar nu merk je het ook echt. Het is eerder donker, het regent vaker, de zon staat laag, de bladeren vallen…en helaas gebeuren er volgens de Stichting SWOV dan ook meer ongelukken. Daarom geven wij deze tips voor veilig autorijden in de herfst of najaar.
Pas je snelheid en afstand aan
Dit lijkt logisch maar gebeurt in de praktijk nog veel te weinig. Bij lagere temperaturen en een nat wegdek is je remweg al een stuk langer. Met bladeren op de weg al helemaal. Door de herfstbladeren wordt de weg glibberig en gladder, waardoor je bij remmen eerder in de slip kan geraken. Houdt dus meer afstand op je voorligger en pas je snelheid aan. Bij veel regen is er ook meer kans op aquaplanning waarbij de banden in feite gaan drijven op het water. Voel je dat dit gebeurt laat dan het gas los en stuur niet. De banden krijgen hun grip vanzelf weer terug.
Controleer je banden, verlichting en ruitenwissers
Je auto moet natuurlijk in orde zijn, maar in de herfst, najaar en aankomende winter is dat nog veel belangrijker. In alle gevallen geldt dat goede ruitenwissers enorm van pas komen tijdens dit jaargetijde. Strepen op de voorruit of wazig zicht is niet alleen hinderlijk maar ronduit gevaarlijk. Controleer daarom je ruitenwissers en vervang ze tijdig. Onderzoek van de BOVAG toont aan dat wij Nederlanders soms iets te zuinig zijn en de ruitenwissers veel te laat vervangen. Daarnaast kan het geen kwaad om regelmatig even je verlichting te controleren. Nog te vaak zie je auto’s met defecte verlichting rondrijden. Dit is vooral in het donker en bij regen verwarrend en gevaarlijk. Zet je verlichting handmatig aan. Bij veel auto’s wordt de dagrijverlichting aan de voorzijde weliswaar automatisch ingeschakeld, maar brandt de achterverlichting niet! Let hierop, zeker als je in de mist rijdt. Weet welke verlichting je auto voert als de verlichtingsknop op de automatische stand staat.
Niet in de laatste plaats de banden. Controleer regelmatig het profiel van je banden of overweeg 4 seizoens-of winterbanden. Hiermee kun je het risico op wegglijden en doorslippen enorm verkleinen. In Nederland geldt een minimaal bandenprofiel van 1.6mm bij APK. Echter dit is heel minimaal, vooral bij herfst- of winterweer. Volgens Veilig Verkeer Nederland is een minimale profieldikte van 3mm (zomerband/all seasonband) en 4 mm (winterband) sterk aanbevolen. Daardoor loop je minder risico en heb je beduidend minder kans op slipgevaar. Vergelijk het met gladde schoenzolen. De kans dat je bij nat weer uitglijdt is groot.
Herfst = Laagstaande zon
We hebben het al gehad over slechter zicht in het donker, bij mist of regen. Echter een laagstaande zon kan je zicht ook behoorlijk beperken. Het kan dus geen kwaad om de zonnebril voorlopig nog in de auto te laten. Bij laagstaande zon kan deze heel goed van pas komen. Maak ook de voorruit aan de binnenzijde regelmatig schoon, dit voorkomt schittering. Daarnaast heb je met een schone voorruit ook veel minder last van condensvorming tijdens deze periode. Zo zie je maar dat je met deze ’tips voor veilig autorijden in de herfst’ je veiligheid op de weg verhoogd. Dat is alles waard, want op de weg is jouw veiligheid vaak ook de veiligheid van een ander!
Controle of Wintercheck
Misschien weet je niet zeker of je auto in goede staat is. Twijfel dan niet en laat je auto controleren. Speciaal voor de herfst en winter bieden veel garagebedrijven een ‘wintercheck’ aan. Naast de algemene controle kijken ze extra goed naar de punten die belangrijk zijn tijdens dit seizoen. Ook Vakgarage Auto Nol voert deze wintercheck al uit vanaf slechts 19,95! Mocht het nodig zijn kunnen zij je vakkundig adviseren en eventuele problemen direct verhelpen. Neem voor meer informatie of een afspraak gerust contact op met Vakgarage Auto Nol in Nijkerk
Meer wetenswaardigheden over veilig autorijden in de herfst?
Wil je meer weten lees of download dan zeker deze factsheet van het SWOV. Je zult versteld staan van de uitkomsten van het onderzoek “de invloeden van het weer” op de verkeersveiligheid!